Palma Nikau

Palma Nikau

Palma Nikau ( Rhopalostylis sapida ) je endemická palma na Novému Zélandu. Název Nikau je původem maorský výraz odkazující se na listy kokosové palmy .

Její přirozený areál rozšíření jsou pobřežní nížiny a lesy na severu ostrova. Na Jižním ostrově v Okarito na západě a Banks Peninsula na východě . Také se vyskytuje na Chatham Island a Pitt Island / Rangiauria na jiho- východ od Nového Zélandu , kde je světově nejjižnější lokalita jejího rozšíření .

Nikau palmy dosahují výšku až 15 metrů. Kmen je zakončen hladkou listovou částí jež je zhruba 1m dlouhá z níž vyrůstají až 3 metry dlouhé listy. Pevně zabalené Květy jsou jednopohlavní a zbarvené od červena do růžova. Samčí květy jsou neseny v párech a mají šest tyčinek. Samičí květy jsou osamělé . Plody jsou eliptické nebo podlouhlé, obvykle měří okolo 8 mm a jsou červené, když jsou zralé . Nikau produkuje květy v období od listopadu do dubna a plody dozrávají od února do listopadu následujícího roku.

Číslo fotografie: 1592

Kategorie: Nový Zéland

Zobrazeno: 5756 ×

Váš komentář k fotografii

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool: