Bažina Ahukawakawa

Bažina Ahukawakawa

Ahukawakawa je oblast rašelliných bažin v národním parku Egmont v oblasti Taranaki na Novém Zélandu. Byla tvořena přibližně před 3500 roky, a je předmětem zvláštního zájmu botaniků. Bylo zde zaznamenáno přes 260 druhů vyšších rostlin. Oblast bažiny je veliká pouze cca 1 km2.

Bažina sedí v nadmořské výšce 920 metrů a leží mezi hlavní kuželem Mount Taranaki a vrcholem Pouakai na severozápadě, který dosahuje 1400 m. Ten vznikl před 3500 lety, kdy vytlačováná láva a později naplaveniny zablokovaly řeku Stony. Tato oblast je stále předmětem geomorfologických změn krajiny.

Tento alpský mokřad je v zájmu botaniků, díky její široké škálé rostlin jež se přizpůsobily kyselým půdám při velmi nízkých teplotách.

Více než 260 druhů vyšších rostlin bylo zaznamenáno v bažině. Mezi nimy např.: Hebe odora, Carex coriacea, Dicranoloma robustum, Potamogeton suboblongus a Myriophyllum pedunculatum.

Číslo fotografie: 1606

Kategorie: Nový Zéland

Zobrazeno: 3946 ×

Váš komentář k fotografii

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool: