Varan komodský

Varan komodský

Přestože jsou varani komodští výborní lovci, živí se převážně zdechlinami, které cítí až na vzdálenost 5 km. Jsou to však jediní ještěři světa, kteří se ocitli na samém vrcholu potravní pyramidy. V místě svého výskytu jsou totiž schopni ulovit skutečně vše. Taktika jejich lovu spočívá v hledání momentu překvapení a bleskovém útoku, při kterém vyvinou velké zrychlení a na krátké vzdálenosti dosáhnou rychlosti až 18 km/h. Při útoku varan svou kořist (dokonce i prase, jelena či buvola) buď kousne a rotováním kolem své osy mu vytrhne velký kus masa, takže zvíře umírá na vykrvácení a stres; případně stačí, pokud se predátorovi podaří kořist pouze škrábnout do končetiny. Ve slinných žlázách varanů je totiž jed, který snižuje srážlivost krve, takže se rána nezacelí. Dlouho přetrvávající názor, že varani mají v tlamě bakterie způsobující smrtelnou infekci, studie z roku 2010 vyvrátily a za účinnou látku označily právě tento jed. Poté varanovi komodskému stačí počkat, než otrávené zvíře na následky rozsáhlých zranění zemře.

Stravovací návyk dospělých jedinců spočívá v okamžitém nasycení se velkým množstvím potravy, následovaném dlouhým hladověním, trvajícím až měsíc, než opět najdou vhodnou potravu. Při jejím hledání urazí denně až více než deset kilometrů po souši nebo mořskými průlivy, které bez problémů překoná.

Při vzájemných soubojích varaních samců, kdy dochází k velkým poraněním, však varany při boji nezabije jejich vlastní jed. Jejich imunitní systém je velmi výkonný a i díky němu se nyní dostávají do popředí zájmu farmaceutických firem. V lidské péči přirozená agresivita samců často způsobuje problémy v chovu a vzhledem k možnému ohrožení života samic jsou varani většinou chováni v oddělených expozicích.

V mládí je varan komodský zbarven poměrně pestře. Toto zbarvení mu zajišťuje ochranu zejména před vlastním otcem který by ho okamžitě zabil a sežral. Mláďata se tedy ukrývají do korun stromů, kde jsou před mohutnými dospělými v bezpečí a kde loví různý hmyz či drobné obratlovce, dokud jim to váha a pevnost větví dovolí.

Číslo fotografie: 1706

Kategorie: Indonésie

Zobrazeno: 5378 ×

Váš komentář k fotografii

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool: