Kachna divoká

Kachna divoká

Kachna divoká se vyskytuje na celém území Eurasie a Severní Ameriky. Obývá nižší polohy, jejím biotopem jsou tekoucí i stojaté vody, ústí řek i mořská pobřeží. Lze jí nalézt i v městských prostředích, na které se dokázala výborně přizpůsobit.

Nejhojněji je zastoupena v Rusku (asi 800 000 párů), Německu, Nizozemsku, Polsku i Finsku (zhruba 60 % evropské populace) a celkový počet kachen divokých v Evropě je odhadován na 5 - 8 milionů jedinců. V Severní Americe je počet odhadován na 17 - 18 milionů kusů.

V ČR je rozšířena na většině území do vysokých poloh a koncem 90. let byl počet hnízdících párů v ČR odhadován na 30 - 60 tisíc kusů.

Kachna divoká má i několik poddruhů :

Kachna divoká grónská (Anas platyrhynchos conboschas)

Kachna divoká mexická (Anas platyrhynchos diazi)

Kachna divoká floridská (Anas platyrhynchos fulvigula)

Kachna divoká texaská (Anas platyrhynchos maculosa)

Kachna divoká holarktická (Anas platyrhynchos platyrhynchos)

Kachna domácí (Anas platyrhynchos f. domestica)

Číslo fotografie: 1547

Zobrazeno: 1896 ×

Váš komentář k fotografii

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool: