Kachna divoká

Kachna divoká

Na rozdíl od kachen potápivých má delší trup, nekolíbavou chůzi a čtyři prsty, spojené plovací blánou. Dorůstá délky 50 – 63 cm a váží 0,8 – 1,5 kg. Samice je zbarvena dohněda s bíle olemovanou modrou částí křídla (tzv. zrcátko). Nohy má stejně jako samec červené až oranžové. Samec je ve svatebním šatě více barevný: zelená hlava, žlutý zobák, bílý obojek, kaštanově hnědá hruď, modrozelená křídla a našedlé břicho. Na křídle má jako samice modré zrcátko.

Ve vodě sbírá potravu na hladině nebo čvachtá zobákem. Do vody noří jen přední část těla, tzv. panáčkuje. V době hnízdění (březen – duben) vytváří samice se samcem dočasný pár. Hnízdo ze stonků a listí bývá důmyslně ukryto na zemi pod keřem, v trsech trávy, na stromech i v dutinách. Vystáno je prachovým peřím. Po 24 – 28 dnech sezení se líhne 7 – 11 (14) mláďat. Samice mláďata nekrmí, pouze je za potravou vodí po dobu cca 50 – 60 dnů.

Číslo fotografie: 246

Zobrazeno: 5217 ×

Váš komentář k fotografii

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool: