Racek chechtavý

Racek chechtavý

Podle toho, ve kterém biotopu racek chechtavý žije, se řídí i jeho potravní návyky. Ptáci žijící při mořském pobřeží se živí všemi mořskými živočichy, které dokáží polknout, rackové ve vnitrozemí loví sladkovodní ryby plovoucí v řekách a jezerech nehluboko pod hladinou. Lovící rackové buď plavou na hladině, nebo létají nízko nad ní, a když spatří vhodnou kořist, vrhnou se za ní střemhlav do vody. Na jídelníčku racka chechtavého najdeme velké množství hmyzu. Někdy je možné pozorovat racky, jak pronásledují letící roj mravenců. Racek chechtavý nikdy nepohrdne nalezenou mršinou. Sežere téměř vše, co najde, od mrtvého zvířete po jogurt. Hlučící hejna racků se pravidelně slétají na hromady odpadků, do doků rybářských lodí, k jatkám, čističkám odpadních vod nebo do městských parků. Nejpozději koncem března se rackové chechtaví setkávají v hnízdištích. Hnízdí na nejrůznějších místech v blízkosti vody – na jezerech, mokřinách se slanou vodou, v močálech či na písečných jazycích. Jedna kolonie sestává často i z několika tisíc ptáků, kteří svádějí halasné souboje o nejlepší místa pro hnízdění. Uprostřed dubna je hnízdní sezona již v plném proudu. Hnízdo stavějí během několika dnů oba partneři. V početnějších koloniích jsou hnízda často natěsnána jedno vedle druhého. Samice racka chechtavého snáší dvě až tři vejce. Pokud hnízdící pár přijde o snůšku, může v témže roce zahnízdit ještě jednou. Mláďata létají již ve věku šesti týdnů. První velké výpravy podnikají směrem na jih. Po první zimě se mladí ptáci vracejí zpět do své kolonie. Na konci druhé zimy jsou již schopni se rozmnožovat.

Číslo fotografie: 240

Zobrazeno: 5869 ×

Váš komentář k fotografii

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool: