Racek malý

Racek malý

Racek malý (Larus minutus) je malý racek rodu Larus, nověji vyčleňovaný do zvláštního rodu Hydrocoloeus. Dospělí ptáci měří jen 25 až 27 cm a mají rozpětí křídel 75 až 80 cm. Je to nejmenší druh racka na světě, o třetinu menší než racek chechtavý. Podobá se vzdáleně malému racku chechtavému, je však výrazně menší. Dospělí ptáci ve svatebním šatu mají černou kápi na hlavě, šedou svrchní stranu křídel bez černé kresby. Spodina křídel je jednolitě tmavošedá (charakteristický znak). Mladí práci mají svrchu na křídlech tmavou kresbu ve tvaru písmene M. Hnízdí ve vnitrozemí boreálního pásma Evropy a Asie, převážně na území Ruska. Ve druhé polovině dvacátého století se rozšířil i do Severní Ameriky. Je tažný, zimuje na pobřeží západní Evropy, v západním i východním Středozemním moři, mezi další zimoviště patří Černé moře, Kaspické moře a východní Číně.

Číslo fotografie: 236

Zobrazeno: 5373 ×

Váš komentář k fotografii

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool: