Vrána šedivka

Vrána šedivka

Vrána šedá (Corvus cornix) je středně velký pták z čeledi krkavcovití hojně rozšířený ve východní a severní Evropě. Původně byl považován za poddruh vrány obecné (Corvus corone cornix), ale dnes je již uznán za samostatný druh.

Vrána šedá je asi půl metru dlouhá s rozpětím křídel 95 cm. Váží asi půl kilogramu. Z největší části je šedá, černou má jen hlavu, náprsenku, křídla, ocas a nohy. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.

Vrána šedá je všežravec, živí se jak semeny a plody, tak drobnými bezobratlými nebo mršinami větších zvířat, ale dokáže napadnout i hnízda jiných ptáků a sežrat vejce nebo ptáčata. Je dobře přivyklá na člověka, často žije v blízkosti lidských sídel a živí se zde odpadky.

Vrána šedá je velmi dobrý letec.[2] Je to poměrně inteligentní pták. Jeho hlasovým projevem je typické krákání.

Hnízdí vysoko v korunách stromů od května do července. Obvykle snáší tři až šest vajec.

V severních částech areálu svého výskytu je částečně stěhovavá, v jižnějších zůstává po celý rok. Žije samotářsky, pouze na zimu tvoří hejna o desítkách členů

Číslo fotografie: 229

Zobrazeno: 14517 ×

Váš komentář k fotografii

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool: