Lachtan novozélandský

Lachtan novozélandský

Na Novém Zélandu se obvykle dají spatřit jen lachtani, zejména lachtan forsterův (Arctocephalus forsteri). V menší míře, obvykle v Catlins, lze spatřit lachtana novozélandského (Phocarctos hookeri), který je na seznamu ohrožených druhů. Z tuleňů pak velice výjimečně lze spatřit tuleně leopardího (Hydrurgaleptonyx), případně i jiné tulení druhy zabloudivší z antarktické oblasti. Většinou se jedná o jedince, kteří si po lovu nebo souboji se žralokem potřebují odpočinout.

Kekeno, jak lachtana forsterova nazývají Maoři, má jako správný lachtan ušní boltce a dokáže stát na zadních ploutvích. Samice mohou dorůst délky až 1,5 m a hmotnosti 50 kg, samci pak až 2,5 m a hmotnosti 150 kg. Jde o nejběžnější lachtany na březích Nového Zélandu. Jejich populace nyní přesahuje 60 000 kusů a stále se zvětšuje, ale v minulosti byl tento druh lovci lachtanů (koncem 18. a počátkem 19. století) téměř vyhuben. Na pobřeží Nového Zélandu jich předtím žilo kolem 2 miliónů kusů. Dnes se vyskytují podél pobřeží obou novozélandských ostrovů, zejména Jižního. Velice snadno je lze vidět na východním pobřeží u Kaikoura. V sezóně 2010/11 se podle odhadu pracovníků DOC na východním pobřeží Jižního ostrova narodilo na 10 000 mláďat lachtanů forsterových. Samozřejmě mnohá se nedožijí dospělosti a stanou se článkem potravního řetězce, ale i tak to je úctyhodné číslo v porovnání s nedávnou minulostí. Jsou výborní plavci a mladí tuleni označkovaní na západním pobřeží Nového Zélandu byli opakovaně zaznamenáni na pobřeží Austrálie. Jižní a západní pobřeží Austrálie je rovněž jejich domovem.

Číslo fotografie: 1586

Kategorie: Nový Zéland

Zobrazeno: 7449 ×

Váš komentář k fotografii

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool: